NAŠE DEJAVNOSTI IN AMBULANTE

NAPOVEDUJEMO »DAN ZA KREPITEV ZDRAVJA«
 

 
   

Prisotni bomo različni strokovnjaki: medicinske sestre, fizioterapevti, kineziologi, dietetiki, psihologi. V vseh občinah bomo pripravili tržnico zdravih priložnosti, ki bo namenjena prepoznavanju pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost našega življenja in posledično tudi na naše zdravje. Na tržnici se bomo aktivno in z oblico dobre volje posvetili vsakemu posamezniku z nasveti, meritvami, delavnicami, novimi znanji, pogovori in usmeritvami za zdrav življenjski slog. Na tržnici zdravih priložnosti bomo izvajali: meritve krvnega tlaka, analizo telesne sestave, preverjali moč stiska roke, preverjali ravnotežje in aerobno vzdržljivost.

Da bodo aktivnosti na voljo širši populaciji, bomo »DAN ZA KREPITEV ZDRAVJA« organizirali na več lokacijah:

KRANJ, avla Mestne občine, sreda, 15. 5. 2024, med 9:00-12:00 in 15:00-18:00

CERKLJE, Športno igrišče pri OŠ Davorina Jenka (OŠ Davorina Jenka v primeru dežja), petek, 17. 5. 2024. med 9:00-12:00

NAKLO, Mladinski športni park pod šotorom, petek, 24. 5. 2024 med 9:00-12:00

PREDDVOR, Grad Dvor Preddvor, Dvorski trg 6 (v primeru dežja Kulturni dom Preddvor, Dvorski trg 18), petek, 31. 5. 2024 med 9:00-12:00

Zg. JEZERSKO, Vaški trg pri lipi (dvorana Korotan v primeru dežja), petek, 7. 6. 2024 med 9:00-12:00

ŠENČUR, Dom krajanov, petek, 14. 6. 2024 med 9:00-12:00

PONUJALI BOMO ŠTEVILNE BREZPLAČNE VSEBINE IN AKTIVNOSTI - POGLEJTE SI VIDEO

Na »Dan za krepitev zdravja« vabljeni vsi, ki želite narediti korak k krepitvi zdravega življenjskega sloga, ne glede na svojo telesno pripravljenost, saj se vse aktivnosti prilagodijo sposobnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju.

Diplomirane medicinske sestre bodo poskrbele za osnovni pregled zdravstvenega stanja s pomočjo vprašalnika o zdravstvenem stanju in telesni dejavnosti posameznika, kineziologi ter fizioterapevti za testiranje telesne pripravljenosti in svetovanje o primerni telesni dejavnosti, dietiki bodo poskrbeli za interpretacijo poročila o telesni sestavi, psihologi bodo obiskovalce informirali o delavnicah, ki jih izvajamo v Centru za krepitev zdravja Kranj in jim svetovali o zanje najbolj primernih programih, v katere se lahko vključijo. Z vsemi strokovnjaki se bo mogoče dogovoriti tudi za bolj poglobljen individualni posvet v Zdravstvenem domu v  Kranju. Potrudili se bomo, da bo dogodek potekal v prijetnem vzdušju in v vseh vremenskih pogojih, saj so v primeru slabega vremena pripravljeni notranji prostori.

Na »Dnevu za krepitev zdravja« bodo aktivnosti namenjene med drugim tudi osveščanju laične javnosti na temo osteoporoze. Patronažne medicinske sestre bodo izvajale Frax izračun. Frax je enostavno orodje za oceno tveganja za osteoporozne zlome. Lestvica tveganja obsega tri stopnje: nizko, zmerno in visoko tveganje. Umestitev na lestvico je odvisna od spola, starosti, telesne mase, telesne višine, kadilskega statusa, uporabe glukokortikoidov, pojavnosti predhodnih zlomov, družinske anamneze zloma kolkov, pojavnosti revmatoidnega artritisa, sekundarne osteoporoze in alkoholizma.  

Z nami bo tudi Ljudska univerza Kranj, ki bo predstavljala aktivnosti Demenci prijaznih točk in izvajala »umovadbo«, aktivnost »smeh je pol zdravja« in informirala o možnostih vključevanja v njihove programe in projekte. Z nami bodo v Kranju, V Naklem, V Preddvoru, v Šenčurju, v Cerkljah ter na Jezerskem.

Mentorica in svetovalka za doTerra eterična olja bo predstavila uporabo eteričnih olj skozi vsakdan. Eterična olja podprejo naša čustva, negujejo nelagodja in pripomorejo k boljšemu počutju. Z Majo boste odkrivali, katera eterična olja lahko podprejo vaše trenutne šibke točke. Z nami bo v Kranju, v Preddvoru, v Šenčurju, v Cerkljah in na Jezerskem.

Lekarna pri kranjskem Orlu bo z nami v Kranju 15.5.2024 skupaj s podjetjem Salvusmed predstavljala aparate za  znamke Microlife, v popoldanskem času se jim bo pridružilo podjetje Alkaloid s testerji prehranskih dopolnil.

Društvo šola Zdravja bo dan začelo s telovadbo, da bomo pripravljeni na nadaljnje izzive Dneva za krepitev zdravja. Na njihovi stojnici boste dobili vse informacije, kje in kdaj se jim lahko pridružite na redni vadbi. Z nami bodo v Kranju, v Naklem, v Preddvoru, v Šenčurju, v Cerkljah in na Jezerskem.

Koronarno društvo Gorenjske, ki združuje bolnike s srno-žilnimi boleznimi in njihove svojce, bo predstavilo svoje aktivnosti. Z nami bodo v Kranju, V Naklem, V Preddvoru, v Šenčurju in v Cerkljah.

Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj bo izvajalo meritve kostne gostote na petnici z ultrazvokom. Z nami bo v Kranju, V Preddvoru, v Naklem, v Šenčurju in na Jezerskem.

Društvo za fibromialgijo združuje bolnike s fibromialgijo  in bolnike s sindromom kronične utrujenosti (SKU). Svoje aktivnosti bo predstavljalo na stojnici in z nami bodo v Kranju, v Naklem, v Preddvoru, v Šenčurju, v Cerkljah ter na Jezerskem.

Mestna knjižnica Kranj bo pripravila nabor knjig, ki si jih lahko izposodite, in v njih najdete koristne informacije za krepitev življenjskega sloga. Nabor knjig bo natisnjen na kazalkah, ki bodo vedno z vami ob branju knjig.

Podjetje Microlife bo predstavljalo merilnike krvnega tlaka in izvajali meritve krvnega tlaka. Z nami bodo v Kranju, v Šenčurju in na Jezerskem.

Center za trajnostno mobilnost Kranj vas bo seznanil s sistemom izposoje koles Gorenjska Bike. E-kolo in mestno kolo boste lahko tudi preizkusili. Pogledali si bomo, kako je kolo sestavljeno, na kaj je potrebno paziti (varnost) in kako se najhitreje in najlažje zamenja zračnica. Svoja kolesa boste lahko pripeljali na hitri pregled. Z nami bodo v Naklem, Cerkljah in v Preddvoru.

Na »Dnevih za krepitev zdravja« bodo na voljo tudi vsebine in aktivnosti za otroke in mladostnike. Za otroke, ki obiskujejo vrtec se bodo vsebine navezovale na umivanje in higieno rok, predstavitve poklica reševalca, zaščito pred soncem, prvo pomoč pri piku čebele, odstranitev klopov, itd. Za šolske otroke od 1. do 5. razreda bodo na voljo vsebine o sestavi in delovanju našega telesa, o zdravem krožniku, ter preprečevanju poškodb. Za mladostnike od 6. razreda dalje bodo na voljo vsebine o odraščanju, negi kože, med-vrstniškem in spletnem nasilju. Poleg vsebin, ki se navezujejo na skrb za zdravje bodo  otrokom in mladostnikom namenjene aktivnosti:  kviz z nagradami vprašanji in v primeru lepega vremena - kolo sreče.

Zobozdravstvena vzgoja in preventiva predstavljata del preventivne dejavnosti za otroke in mladostnike z namenom ohranjanja in povrnitve ustnega zdravja. Da s primernimi informacijami obogatimo čim več otrok in mladostnikov, predvsem pa njihovih staršev, imamo na Dnevih za krepitev zdravja odlično priložnost za: seznanitev z ustreznimi informacijami o pomenu ustnega zdravja in pravilnega izvajanja ustne higiene, predstavitev ustreznih pripomočkov za izvajanje ustne higiene, prikaz pravilnega umivanja/ščetkanja zob na modelih, informacije za otroke in mladostnike z ortodontskim aparatom, pomoč in nasveti pri izvajanju ustrezne ustne higiene, predstavitev nove slikanice, ki je nastala skupaj z izvajalkami ekipe VUZOM-ZD Kranj (Center za krepitev zdravja), z naslovom Z OLIJEM IN IVO V ZOBNEM MESTU, ki je trenutno na voljo že v vseh knjižnicah po Sloveniji. Obiskovalci bodo lahko preizkusili naše kolo sreče, kjer bomo preverili njihovo znanje o ustni higieni in zobozdravstveni preventivi.

Kaj potrebujete udeleženci? »En« velik kup dobre volje in pripravljenosti za sodelovanje, udobna športna oblačila so na ta dan že skoraj obvezna oprema. Udeležba je za vse udeležence povsem brezplačna.

Dan za krepitev zdravja v Kranju je obiskala tudi ekipa Radia Slovenija - če ste zamudili, lahko poslušate tukaj: https://prvi.rtvslo.si/podkast/prvi-na-obisku/173250713/175045848


Sodelovali bomo na dogodku Centra Korak Kranj:

PRETEKLI DOGODKI
6 mesecev po zaključku delavnice Zdravo hujšanje smo z dvema udeležencema programa v sklopu motivacijskega srečanja obiskali bližnji hrib, sv. Jakob.


Tekom delavnice sta Uroš in Leonida izgubila kar nekaj odvečnih kilogramov. Najbolj pomembno pa je to, da sta osvojila veščine zdravega prehranjevanja in v svoj vsakdan dodala telesno aktivnost.
Delavnica Zdravo hujšanje je dosegljiva za vse tiste, ki ste polnoletni, in imate ITM višji od 30. Preden se pridružite programu, se morate dogovoriti za termin pri svoji referenčni medicinski sestri. Ona opravi pregled in na podlagi vseh kriterijev, ki jih morate izpolniti za obiskovanje te delavnice, opravi napotitev. Nato počakate na naš klic oz. povabilo na delavnico.
Z novimi skupinami pričnemo v septembru. Lepo vabljeni!
Center za krepitev zdravja (CKZ) Kranj


V Kranju je 13. junija 2023 potekal "PROMETNO VARNOSTNI DAN", ki ga organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Kranj.

Na dogodku so se predstavile intervencijske službe. Udeleženci so si lahko ogledali delo in vozila intervencijskih služb - tudi reševalcev.

Matjaž Livk, dipl. zn., bivši reševalec, zdaj pa izvajalec zdravstvene vzgoje otrok in mladostnikov - del tima Centra za krepitev zdravja Kranj -
je predstavil opremo reševalca in vozila, TPO (temeljne postopke oživljanja), prvo pomoč.
»Otroke želimo ozavestiti, da pomoč ni nič strašnega, da se torej ne smejo bati pristopiti k osebi, če vidijo, da ni v redu. Na ta način jih vzgajamo v ljudi, ki bodo brez zadržkov pomagaliOtroke je seznanil, kako pomembna je telefonska številka 112, skupaj z vzgojiteljicami so ponovili prvo pomoč v primeru tujka v dihalih,
s starejšimi otroki pa, kako izvedemo položaj za nezavestnega. Otroke je Matjaž tudi opomnil, da je na kolesu nujna uporaba čelade.

Veliko zanimanja, predvsem najmlajših, so pritegnile prižgane lučke na reševalnem vozilu. Na zanimiv in poučen dogodek so prišli otroci iz
več kranjskih vrtcev in osnovnih šol.

Zahvaljujemo se vsem za obisk in se jeseni ponovno srečamo v vašem vrtcu ali na vaši šoli, kjer izvajamo program vzgoje za zdravje otrok
in mladostnikov.

Želimo vam prijeten skok v počitnice in pazite na svojo varnost.
Center za krepitev zdravja Kranj