NAŠE DEJAVNOSTI IN AMBULANTE

CEPLJENJE

URNIK 
cepljenje proti KME, COVID19 bo ponovno potekalo v OKTOBRU
4.10. od 14. do 18. ure

LOKACIJA: ZD Kranj, pritličje, referenčna ambulanta Ksenije Bodlaj 
NAROČANJE NA CEPLJENJE NI POTREBNO!

CEPLJENJE KME (KLOPNI MENINGOENCEFALITIS)
NA VOLJO LE SAMOPLAČNIŠKO IN OD 6. LETA STAROSTI!
BREZPLAČNO CEPLJENJE proti KME je MOŽNO IZKLJUČNO PRI OSEBNEM ZDRAVNIKU OZ. PEDIATRU - za osebe, rojene v letih 1970 - 1974, oz. otroke, rojene v letih 2016-2020.
CENA: odmerek cepiva za odrasle 26 eur, za otroke 25 € - plačilo je možno samo z bančno kartico!

PRIPOROČENA OSNOVNA SHEMA CEPLJENJA
1.odmerek
2.odmerek: hitra shema čez 2 tedna oz. v roku 1 do 3 mesecev
3.odmerek: od 5. do 12. meseca po 2. odmerku 
POŽIVITVENI ODMERKI
Po končanem osnovnem cepljenju je prvi poživitveni odmerek čez tri leta, nato pa vsakih pet let do 60. leta starosti. Zaradi narave delovanja imunskega sistema poživitveni odmerki po 60. letu sledijo na tri leta.

Slovenija sodi med države z najvišjo pojavnostjo klopnega meningoencefalitisa v Evropi. V zadnjem desetletju je za klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji zbolelo povprečno 170 oseb letno, pogostost okužb pa je največja na Gorenjskem in v ljubljanski regiji.

CEPLJENJE COVID-19
PRVI POŽIVITVENI ODMEREK ALI TRETJE ZAPOREDNO CEPLJENJE
...oseba prejme po zaključeni osnovni shemi - za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za vse nad 18 let in za mladostnike s kroničnimi boleznimi stare 12 do 17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Poleg odraslih se lahko cepijo otroci od 12 leta dalje, do 15 let le v spremstvu staršev. Za vse skupine velja obvezen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom najmanj 3 mesece. 
DRUGI POŽIVITVENI ODMEREK ALI ČETRTO ZAPOREDNO CEPLJENJE
...je priporočljiv(o) za vse nad 60 let, za osebe z večjim tveganjem za težji potek bolezni, posebej ranljivim kroničnim bolnikom in stanovalcem domov za starejše. Po lastni želji se lahko cepi tudi kdorkoli nad 18 let. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku, še posebej je priporočljivo pri ogroženih skupinah, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 6 mesecev.

POSEBEJ RANLJIVI
pacienti lahko prejmejo dodatni odmerek samo po dogovoru z osebnim zdravnikom in najhitreje 28 dni po zadnjem odmerku.
MLAJŠI OTROCI (5 do 11 let) - starše prosimo, da se za cepljenje obrnejo na otrokovega pediatra. Cepljenje poteka tudi na Pediatrični kliniki v LJ (naročanje v UKC vsak PON dopoldne 01 522 4628).

CEPLJENJE OSEB, KI SO PREBOLELE COVID

Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo 1-6 mesecev po bolezni.
Za osebe, ki so dokazano zbolele po cepljenju s prvim odmerkom, se priporoča 3-6 mesecev po začetku bolezni.
Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (ne glede na zaporedje dogodkov) se priporoča poživitveni odmerek 3- 6 mesecev po zadnjem dogodku.

NAVODILA
Prosimo, da na cepljenje pridete ustrezno pripravljeni. Potrebujete primerna oblačila (lažji dostop do rame), osebni dokument s fotografijo, zdravstveno izkaznico.