NAŠE DEJAVNOSTI

CEPLJENJE COVID-19/GRIPA/KLOPNI MENINGITIS

URNIK marec 2023
22.3. od 11:00 - 15:30

LOKACIJA (je nova): ZD Kranj, referenčna ambulanta Ksenije Bodlaj, pritličje

Cepimo proti COVIDU-19, GRIPI in samoplačniško KME (klopni meningoencefalitis) od 16. leta starosti.
Na voljo so cepiva proizvajalev PFIZER in MODERNA za osnovno shemo in poživitveni odmerek
Cepivo NOVAVAX - prijave se zbirajo, cepljenje se izvede, ko se zbere dovolj kandidatov.

NAROČANJE NA CEPLJENJE NI POTREBNO!

NAVODILA IN KONTAKT ZA VPRAŠANJA
Prosimo, da na cepljenje pridete ustrezno pripravljeni. Potrebujete primerna oblačila (lažji dostop do rame), osebni dokument s fotografijo, zdravstveno izkaznico.
E-NASLOV: cepljenje.covid@zd-kranj.siCEPLJENJE COVID-19
PRVI POŽIVITVENI ODMEREK ALI TRETJE ZAPOREDNO CEPLJENJE
...oseba prejme po zaključeni osnovni shemi - za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za vse nad 18 let in za mladostnike s kroničnimi boleznimi stare 12 do 17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Poleg odraslih se lahko cepijo otroci od 12 leta dalje, do 15 let le v spremstvu staršev. Za vse skupine velja obvezen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom najmanj 3 mesece. 
DRUGI POŽIVITVENI ODMEREK ALI ČETRTO ZAPOREDNO CEPLJENJE
...je priporočljiv(o) za vse nad 60 let, za osebe z večjim tveganjem za težji potek bolezni, posebej ranljivim kroničnim bolnikom in stanovalcem domov za starejše. Po lastni želji se lahko cepi tudi kdorkoli nad 18 let. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku, še posebej je priporočljivo pri ogroženih skupinah, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 6 mesecev.
CEPIVO NOVAVAX
Proteinsko cepivo Nuvaxovid proizvajalca Novavax - poleg primernosti za tiste, ki se še niso cepili, ga je možno uporabiti tudi v t.i. "mešani shemi" kot 2. odmerek ali kot poživitveni odmerek.

POSEBEJ RANLJIVI
pacienti lahko prejmejo dodatni odmerek samo po dogovoru z osebnim zdravnikom in najhitreje 28 dni po zadnjem odmerku.
MLAJŠI OTROCI (5 do 11 let) - starše prosimo, da se za cepljenje obrnejo na otrokovega pediatra. Cepljenje poteka tudi na Pediatrični kliniki v LJ (naročanje v UKC vsak PON dopoldne 01 522 4628).

CEPLJENJE OSEB, KI SO PREBOLELE COVID

Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo 1-6 mesecev po bolezni.
Za osebe, ki so dokazano zbolele po cepljenju s prvim odmerkom, se priporoča 3-6 mesecev po začetku bolezni.
Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (ne glede na zaporedje dogodkov) se priporoča poživitveni odmerek 3- 6 mesecev po zadnjem dogodku.


CEPLJENJE KME (KLOPNI MENINGOENCEFALITIS) - NA VOLJO LE SAMOPLAČNIŠKO IN OD 16. LETA STAROSTI!

STROŠEK
vsak odmerek 26 eur - plačilo možno samo z bančno kartico!
PRIPOROČENA OSNOVNA SHEMA CEPLJENJA
1.odmerek: 
2.odmerek: čez 2 tedna oz v roku enega do treh mesecev 
3.odmerek: čez 6 mesecev
POŽIVITVENI ODMERKI
Po končanem osnovnem cepljenju je prvi poživitveni odmerek čez tri leta, nato pa vsakih pet let do 60. leta starosti. Zaradi narave delovanja imunskega sistema poživitveni odmerki po 60. letu sledijo na tri leta.

BREZPLAČNO CEPLJENJE proti KME je MOŽNO IZKLJUČNO PRI OSEBNEM ZDRAVNIKU OZ. PEDIATRU

V Sloveniji je od leta 2019 v program cepljenja uvedeno tudi cepljenje proti KME, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje (osnovno cepljenje oz. 3 odmerki). To velja za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti in odrasle, ki dopolnijo 49 let ter za zamudnike. "Zamudniki" za cepljenje proti KME so otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje in tisti odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje.

Z BORELIJO IN VIRUSOM KME OKUŽENI KLOPI SO RAZŠIRJENI PO VSEJ SLOVENIJI, NAJVEČ JIH JE NA GORENJSKEM IN V LJUBLJANSKI REGIJI!

Okužimo se preko ugriza klopa ali z neprekuhanim mlekom okužene živali. Bolezen lahko pusti doživljenjske posledice! V povprečju v Sloveniji zboli 250 ljudi na leto, vsaj ena oseba letno pa zaradi klopnega meningoencefalitisa umre!