Dejavnosti

Otroški dispanzerSPLOŠNE INFORMACIJE:

(04) 20 82 146  

Možno je naročanje nenujnih napotnic in nenujnih receptov preko emaila. Prosimo, da navedete ime in priimek otroka, datum rojstva. Odgovorili vam bomo najkasneje v 3 delovnih dneh. Za vse preglede in akutna stanja ter odpiranje bolniških staležev za nego otroka SPLETNO NAROČANJE NI PRIMERNO! V teh primerih je potrebno poklicati v ambulanto.


AMBULANTE ZA PREDŠOLSKE OTROKE:

ALBREHT Nina, dr. med. spec. pediatrije

JENKO ŽLEBIR Mateja, dr. med. spec. pediatrije

MERŠE Martina, dr. med. spec. pediatrije

MOČNIK Andrejka, dr. med. spec. pediatrije

PATERNOSTER ZADRAVEC Alenka, dr. med. spec. pediatrije

REHAR Romina, dr. med. spec. pediatrije

ZELNIK VUKIČ Sonja, dr. med. spec. pediatrije

ŽEFRAN Eva, dr. med. spec. pediatrije

Obrazec--> Izjava upravičenca za uveljavljanje začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka

Otroci rojeni v letu 2013 in 2012 in starejši spadajo pod okrilje šolskega dispanzerja.

Prosimo vas, da se za izbiro šolskega zdravnika obrnete na številko 04/20 82 156 v šolskem dispanzerju ZD Kranj (04) 20 82 156 in v zasebni amb. dr. Jelke Hostnik (04) 20 82 141.

V nujnih primerih se izven ordinacijskega časa izbranega pediatra obrnite na ostale pediatre, v petek popoldan pa na številko (04)20 82 146.

Epidemiološka situacija se dnevno spreminja. Preden pridete v ZD, se posvetujte z nami po telefonu in se  OBVEZNO NAROČITE. Na vstopu v ZD vas bo triažni tehnik/med. sestra usmeril v ustrezno ambulanto.

OTROCI, SUMLJIVI ZA  COVID 19 (smrkanje, kašljanje, vročina, prebavne težave) IN DRUGE INFEKTIVNA STANJA ne smejo biti pregledani pri nas, zato nas pokličite po telefonu, da vas bomo ustrezno usmerili v COVID oz INFEKTIVNO AMBULANTO. 

Na PREVENTIVNE PREGLEDE lahko pridete samo v primeru, da so vaši otroci popolnoma zdravi (brez infektivne bolezni) in da ste zdravi tudi vsi doma.
V PRIMERU SUMA NA COVID 19 V DRUŽINI NAS OBVESTITE, DA PRESTAVIMO DATUM SISTEMATSKEGA PREGLEDA. DAN PRED PREGLEDOM VAS BOMO POKLICALI, ČE STE DOMA ZDRAVI.

NA VSEH  PREGLEDIH LAHKO SPREMLJA OTROKA LE ENA ZDRAVA OSEBA, maske so obvezne za odrasle.

ZADNJA URA ORDINACIJSKEGA ČASA JE NAMENJENA ADMINISTRATIVNEMU DELU. PREDLAGAMO, DA SE ZA PREGLED NAROČITE!

Možno je naročanje nenujnih napotnic in nenujnih receptov preko emaila. Prosimo, da navedete ime in priimek otroka, datum rojstva. Odgovorili vam bomo najkasneje v 3 delovnih dneh. Za vse preglede in akutna stanja ter odpiranje bolniških staležev za nego otroka SPLETNO NAROČANJE NI PRIMERNO! V teh primerih je potrebno poklicati v ambulanto.

Obrazce za vstop v vrtec skenirajte in pošljite na ambulantni mail vašega izbranega pediatra. Izpolnjen obrazec vam bomo poslali po pošti.

NAROČANJE:
- v dopoldanskem delovnem času izbranega pediatra:  7:00 -   9:00, 11:00 - 13:00
- v popoldanskem delovnem času : 13:00 - 15:00, 17:00 - 19:00

ČAS BOLNIŠKIH STALEŽOV:
- v dopoldanskem delovnem času zdravnika:   7:30 -   9:30,    10:00 - 12:00 
- v popoldanskem delovnem času zdravnika: 13:30 - 15:30,    16:00 - 18:00

ŠTEVILKA IZBRANEGA PEDIATRA NI DOSEGLJIVA:
- izven delovnega časa
- izven ur naročanja
- izven ur telefonskih pogovorov.

OPOMBE:
- Recepte in nenujne napotnice piše samo izbrani pediater. Dobite jih en dan po naročilu.
- Naročeni otroci  imajo prednost pred nenaročenimi!  Izjema so samo nujni primeri.
- Le v nujnih primerih ( poškodbe, vročinski krči, hude bolečine, težko dihanje ) je vašega otroka dolžan pregledati neizbrani pediater.
- V času odsotnosti otrokovega pediatra je zagotovljeno nadomeščanje v njegovem delovnem času.
- V času velikega števila obolelih otrok se lahko zgodi, da otrok ne bo pregledan točno ob naročeni uri. Takrat Vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje.
- Nenujne storitve pri neizbranem zdravniku so samoplačniške.


Obveščamo vas, da za otroke, rojene leta 2012 in starejše, izberete zdravnika  v šolskem dispanzerju ZD Kranj, tel.: (04) 20 82 156 in v zasebni amb. dr. Jelke Hostnik, tel.: (04) 20 82 141.


ODGOVOR VSEH OSMIH PEDIATRINJ ZD KRANJ NA NAVEDBE V PETICIJI ZA UKINITEV INFEKTIVNIH AMBULANT (12.04.2022)

Pediatrinje zdravstvenega doma enotno ostro zavračamo navedbe v pismu, ki so neresnične. S pojavom koronavirusa je bilo potrebno prilagoditi preglede bolnih otrok in jih ločiti od zdravih, saj smo morali izpeljati tudi preventivne preglede otrok z vsemi cepljenji in sledenjem razvoja, česar enostavno nismo smeli preložiti. S tem bi namreč ogrožali zdrave otroke, ki nimajo infekta imajo pa lahko druga neinfektivna obolenja ali motnje razvoja, pri čemer je potrebno ukrepati hitro. 

Veliko truda je bilo vloženega v infektivno ambulanto, kjer smo ves čas zagotavljali, da ne pride do okužbe otrok s koronavirusom. Posledica vsega tega je, da nismo smeli otrok z različnimi infekti dati v skupno čakalnico. S striktnim naročanjem otrok smo zagotovili, da starši ob naročeni uri lahko pridejo na vrsto za pregled. Otroci so  strokovno ustrezno obravnavani , saj prostor ne vpliva na obravnavo otroka - pregled v ambulanti ZD je enakovreden pregledu v infektivni ambulanti, locirani v kontejnerju. Po pregledu vsaka pediatrinja takoj diktira pisni izvid, ki ga potem vstavimo v otrokov karton, kar je pomembno za sledljivost infektov pri otrocih. Zato navedbe o dolgih čakalnih urah pred infektivno ambulanto ne držijo, kar lahko dokažemo s podatki, ki jih imamo o uri naročenega otroka in času napisanega izvida otroka. Prosili bi, da nam starši, ki naj bi imeli takšno izkušnjo, posredujejo konkretne podatke o otroku, da preverimo v konkretnem  primeru, kaj se je takrat v resnici dogajalo.  Redko se je zgodilo, da so morali starši malo (v minutah, ne urah) počakati. Tako je lahko bilo le v primerih, ko je bilo ugotovljeno resno stanje otroka in je bilo potrebno obširnejše zdravljenje ali čakanje na prevoz v bolnico. Včasih pa nam red zmotijo nenaročeni pacienti, ki kar pridejo in želijo pregled takoj. Pregled opravimo takoj, če je stanje nujno, sicer pacient dobi prvo možno prosto uro za pregled. Moramo povedati, da večina staršev navodila upošteva, se naročijo in so pregledani ob naročeni uri. S takim načinom pregleda je večina staršev zelo zadovoljna, kar nam tudi povedo. Problem je, če starši zamujajo, pridejo bistveno prezgodaj pred svojim terminom, ne pridejo na pregled ali če pridejo pred kontejner nenaročeni .

Navedba o tem, da otroke pregleda naključni dežurni pediater ne drži, saj preglede izvajamo  redno zaposlene pediatrinje iz ZD Kranj, ki v svojem rednem delovnem času pregledamo svoje paciente in tudi paciente kolegic. Vse imamo enako izobrazbo. Otroke torej ves čas pregledujemo pediatrinje iz našega dispanzerja, ki se tudi drugače nadomeščamo ob odsotnostih. Obravnava akutnih infektivnih obolenj je enaka za vse paciente in ne zahteva, da otroka pregleda izključno izbrani pediater, saj vse delamo po enotnih uradnih pediatričnih smernicah.  Kadar pa zaznamo, da je potrebno opozoriti na določene stvari tudi izbrano pediatrinjo, staršem naročimo, da jo morajo poklicati in se z njo pogovoriti ali priti k njej na pregled.  Poleg tega v našem dispanzerju ves čas teče predaja pacientov, kar pomeni, da na ključne zadeve kolegice ena drugo opozorimo. Kurativni pregledi so sicer namenjeni samo reševanju trenutne akutne bolezni, za reševanje drugih zdravstvenih težav otroka, ko je zdrav, pa se vedno lahko naročijo na pregled k svoji zdravnici, kar večina staršev tudi naredi in s tem ni nobenih težav. Navedba, da 2 leti niso mogli do izbrane pediatrinje, ne drži. 

 Navedba, da pri pacientih ni bilo opravljenega pregleda, je žaljiva in ne drži. Prav tako ne drži, da se diagnoze podajajo kar na pogled. Vsi vemo, da je za postavitev diagnoze potrebna anamneza, status in v določenih primerih laboratorijske ali druge preiskave. Vsak izvid opravljenega pregleda namreč vsebuje vse to. Prav tako je neresnična trditev, da se starše podi iz ambulante. Vsakemu pacientu se posvetimo in mu namenimo čas, ki ga potrebuje.  Res pa je , da imamo za vsakega pacienta žal odmerjen čas in da se moramo tega držati, če hočemo zagotoviti, da naslednji pacient pride na vrsto ob naročeni uri.