Dejavnosti

Priprava na porod in starševstvo

»Prihaja - majhen in šibak
in pravi, da je moj.
Prihaja - nežen in smehljajoč
in pravi, da me ima rad.
Prihaja - živ in razigran
in njegova pot pelje prek mene v veliki svet.«

Neža Maurer

Z rojstvom otroka se utirjeni »vsak dan« prične korenito spreminjati Od matere in očeta zahteva zalogo informacij, znanj in spretnosti, da bosta zmogla prav ter modro ravnati.
Da bo njegova ali njena pot v svet varna in vabljiva, za starše pa lažja, z manj zagat, vprašanj in nelagodja smo v Centru za krepitev zdravja ZD Kranj pripravili niz video vsebin o sodelovanju in rokovanju z dojenčkom do četrtega meseca starosti ter video posnetek kopanje novorojenčka.
 
- Sodelovanje in rokovanje z dojenčkom do četrtega meseca starosti
Vsebine sedmih tematskih sklopov prinašajo ključne informacije o značilnostih in poteku razvoja dojenčka v zgodnjem obdobju življenja ter strokovna priporočila, ki se nanašajo na dojenčkov ritem spanja in sodelovanja z njim v času budnosti, pravilnega pestovanja, obračanja na bok, dvigovanja in polaganja na podlago. Prikazana priporočila za pravilen položaj dojenčka in matere pri dojenju ali hranjenju po steklenički in »podiranju kupčka« so namenjena kot pomoč pri učinkovitem vzpostavljanju in ohranjanju dojenja in obenem tudi razvoju njegove ustrezne drže. Videoposnetki prinašajo tudi nasvete o pravilni menjavi pleničke,  ustrezni izbiri oblačil, načinih oblačenja in slačenja ter priporočila za pravilno namestitev dojenčka v voziček in sedež v vozilu (lupinico).


1. del - Razvoj dojenčka v zgodnjem obdobju
Zakonitosti in potek razvoja dojenčka od rojstva do samostojne hoje. Kako je bilo v družinah nekoč in svetovanje za sodelovanje z dojenčkom danes.
2. del - Spanje, stanje budnosti, pestovanje
Svetovanje glede ureditve ležišča in nameščanje dojenčka za spanje. Priporočila za sodelovanje z njim v času budnosti, ko ga pestujemo ali odložimo na ravno podlago. Uporaba raznih ležalnikov in blazin, ki imajo vzglavje dvignjeno v tem razvojnem obdobju ni priporočljiva.

3. del - Obračanje na bok, dvigovanje, polaganje na podlago
Praktični prikaz obračanja dojenčka na bok, dvigovanja in polaganja na podlago, ki dojenčka spodbudi h kasnejšemu čimprejšnjemu samostojnemu obračanju, kotaljenju in posedanju.


4. del - Dojenje, hranjenje po steklenički, podiranje kupčka 
Priporočila za položaj dojenja, hranjenja po steklenički in za podiranje kupčka.
Upoštevanje navodila, da mora biti pri dojenju obvezno spodnja dojenčkova roka spredaj pod mamino dojko, druga zgoraj na dojki, pri hranjenju po steklenički pa spredaj ob telesu ali na steklenički,
bo pripomoglo k temu, da bo dojenček sam najbolj učinkovito vzpostavil in ohranjal ravnovesje enake količine mleka na obeh dojkah in pomembni funkciji hranjenja tako razvijal in utrjeval poravnanost svojega telesa. To vsekakor pripomore tudi h kasnejšemu razvoju poravnane drže.

5. del - Izbira oblačil, oblačenje, slačenje, menjava pleničke
Nasveti za ustrezno izbiro oblačil, za oblačenje in slačenje dojenčka. Prikaz ustrezne menjave pleničke, ki dojenčku omogoči čutiti prenose teže proti ramenom in na stran.
Prikazani načini spodbudijo dojenčka da lažje prevzame kontrolo glavice in kasneje k samostojnemu obračanju na bok.


6. del - Vožnja dojenčka v vozilu in v vozičku
Nasveti in priporočila za vožnjo dojenčka v vozilu ali vozičku.
7. del - Zaključna beseda o sodelovanju in rokovanju z dojenčkom
Želeli smo vam prikazati način sodelovanja in rokovanja z dojenčkom, ki je priporočen vsem dojenčkom. Upoštevanje teh navodil bo dojenčku spodbudilo njegov spontani razvoj. Kakovost razvoja v tem začetnem obdobju je pomemben temelj za nadaljnji razvoj, s svojim pravilnim rokovanjem razvoj lahko podpremo in olajšamo.
   

- Kopanje novorojenčka in dojenčka

Prve izkušnje z nego dojenčka starši pridobite v času bivanja v porodnišnici. Po prihodu domov, vam bo v okviru celostne strokovne pomoči tudi pri negi in kopanju novorojenčka nudila pomoč, informacije in nasvete patronažna medicinska sestra. Video posnetek s prikazanim postopkom kopanja novorojenčka je nastal z željo, da bi bili vaši prvi samostojni koraki v negi in kopanju čim bolj gotovi in prijetni.- Skrb za ustno zdravje v nosečnosti
Nosečnost je za ženske posebno obdobje in čas velikih telesnih sprememb. Te pa niso samo vidne, kot na primer rastoči trebušček, ampak lahko tudi pritajene, če nosečnice nanje niso dovolj pozorne.
Sem spadajo spremembe v ustni votlini.