Obvestila

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

NA PCR TEST LE ŠE PO POZITIVNEM HITREM TESTU

18. januar 2022

PCR test bomo od srede 19.1. izvedli le še po pozitivnem HAG testu ali samotestiranju. To velja tudi za osebe z znaki okužbe, doslej napotene neposredno. Izjema ostajajo kronični bolniki, otroci, nosečnice. Vsi z znaki okužbe - med čakanjem na odvzem brisa in izvid (odslej do 48 ur) je nujna samoizolacija.

OSEBE BREZ SIMPTOMOV
To so tisti, ki opravljajo množično hitro testiranje na različnih točkah - za njih je predvideno, da se opravi HAGT pri izvajalcih oz s samotestiranjem. V primeru pozitivnega izvida gre oseba na testiranje PCR, ob pogoju, da dokaže, da je to testiranje opravila (predložiti mora fotografijo testa ali test, ki ga prinese na testirno točko ter osebni dokument).
Osebe brez simptomov torej za dostop do testiranja PCR nujno potrebujejo pozitivni HAGT. 

OSEBE S SIMPTOMI OKUŽBE DIHAL
Ranljive osebe - kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci - obiščejo osebnega zdravnika, ki jih naroči neposredno na testiranje PCR.

Za vse ostale je predvideno, da opravijo HAGT ali samotestiranje in se v primeru, da so pozitivni, z dokazili naročijo na test PCR.

OSEBE S SIMPTOMI IN NEGATIVNIM HAGT
Če je pri osebi z znaki okoužbe hitri test negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji do tri dni. Če se težave nadaljujejo, obvesti osebnega zdravnika in se naroči na testiranje PCR. Če težave izzvenijo, lahko rečemo, da oseba ni okužena z virusom.


V primeru pozitivnega izvida pa se oseba izolira za 10 dni in pridobi veljavno QR-kodo.

« nazaj na seznam