Obvestila

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

DO ZDRAVNIKA LE S PCT POGOJI, IZJEMA SO NUJNA STANJA, O TEM ODLOČA ZDRAVNIK!

13. september 2021

V ZD Kranj bomo od srede 15. sept na vseh vstopnih točkah ob triaži (merjenje temperature, vprašalnik o epidemiološkem stanju) preverjali izpolnjevanje PCT pogojev. Potrebujete potrdilo o cepljenju ali testiranju s QR kodo ali cepilni kartonček ali zdravniško potrdilo o prebolevnosti. Izjema so nujna stanja, o tem odloči osebni zdravnik. PCT pravilo ne velja za mlajše od 12 let in spremljevalce otrok do 15 let oz odraslega, ki ni sposoben skrbeti zase. 

Pacienti brez PCT in brez nujnega stanja - z npr. vnaprej naročeno storitvijo oz pregledom – bodo napoteni na samoplačniško HAGT testiranje.

O pregledu pacienta, ki navaja nujno stanje, presodi njegov izbrani zdravnik - ob naročanju na storitev. Če je pacient očitno nujen, bo takoj usmerjen na Nujno medicinsko pomoč.

ZD Kranj s tem sledi odloku vlade, sprejetem 11.9.2021, ki poostren sistem PCT uvaja tudi v zdravstvu, razen za nujno medicinsko pomoč ter v primerih zaščite in reševanja. 

Državni sekretar Franc Vindišar o dostopu do zdravnika (13.9.2021)

Tudi v zdravstvu uvajamo sistem PCT, do zdaj smo imeli nadzor na vseh vstopnih mestih. Če bi želeli zdravstveno storitev, bo pač treba izpolnjevati pogoj PCT, seveda z eno pomembno razliko – za celotno nujno medicinsko pomoč, vse, kar je vezano na storitve iz tega naslova, pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati, ampak bo ta zdravstvena storitev opravljena.

Vsi tisti prebivalci, ki bodo imeli akutno nastali zdravstveni problem, brez zadržka, brez tega omejevalnega ukrepa lahko pristopijo do izvajalca zdravstvene dejavnosti in zdravstvena dejavnost bo seveda opravljena.

Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med nujne storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco. 

« nazaj na seznam