Obvestila

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

ZA POTRDITEV OKUŽBE JE DOVOLJ HAG TEST - NA PCR NAPOTI LE ZDRAVNIK

1. februar 2022

POTRJEVANJE OKUŽBE COVID-19 S HITRIMI TESTI
S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe z virusom COVID-19 hitri antigenski test (HAGT), opravljen pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno, zadostuje pozitiven HAGT, sledi samoizolacija in bolniški stalež za zaposlene. Potrdilo s QR kodo je zaenkrat veljavno le v Sloveniji, postopek veljavnosti za EU je v teku.

HAGT v ZD Kranj ne opravljamo, opravite ga pri pooblaščenem izvajalcu.


PCR TESTIRANJE
Na PCR test vas s 1. februarjem 2022 lahko naroči oz napoti samo vaš osebni zdravnik ali pediater. Napotitev na PCR test je strokovna odločitev zdravnika. Napoteni bodo predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

PCR test med delovniki opravite v terminu, ki ga dodeli vaš zdravnik.
Odrasli - modri zabojnik na dvorišču ZD Kranj 
Otroci - bel zabojnik v atriju ZD Kranj

Oseb brez dodeljenega termina ne bomo obravnavali.


Za ne-zdravstvene potrebe je na voljo samoplačniški PCR test. Izvajajo ga pooblaščeni zasebniki in kranjska porodnišnica.

PCR TESTIRANJE IZVEN DELOVNIKA - SOBOTA, NEDELJA, PRAZNIKI
Ambulanta za nujno medicinsko pomoč izvaja le nujne PCR brise pri osebah, ki imajo resnejše znake okužbe in osebah, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni.


PROTOKOL TESTIRANJA OKUŽBE
Vse osebe z rizičnimi stiki in s pozitivnim samotestiranjem okužbo z virusom preverjajo z brezplačnim HAGT pri pooblaščenih izvajalcih.
Oseba se z dokazilom o pozitivnem HAGS - samotestiranju - (fotografija in osebni dokument ali ploščica v zaščitni vrečki) naroči na HAGT pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled. 

Če je HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

PREKINITEV IZOLACIJE MED 7. IN 10 DNEM PO POZITIVNEM TESTU (HAGT ALI PCR)
Oseba se z dokazilom o pozitivnem testu HAGT ali PCR (npr. izpis iz aplikacije zVem, SMS s pozitivnim izvidom testiranja) naroči na test HAGT pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled. Testiranje je brezplačno.

Z namenom obvladovanja širjenja okužb priporočamo, da se oseba naroči na HAGT po predhodno opravljenem (negativnem) testu HAGS za samotestiranje. Če je HAG test 7. dan ponovno pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje HAGT do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine tudi brez (ponovno) opravljenega testa HAGT.

« nazaj na seznam