Obvestila

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

OBVESTILO O POJAVU OŠPIC IN UKREPANJU OB SUMU NA OŠPICE

13. december 2019

OBVESTILO O POJAVU OŠPIC IN UKREPANJU OB SUMU NA OŠPICE

Spoštovani pacienti
Ker smo tudi v Sloveniji v zadnjem času zaznali posamezne primere ošpic pri otrocih in odraslih, vam podajamo nekaj osnovnih informacij o tej bolezni in ukrepanju ob sumu na ošpice. Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku.

Glavne značilnosti bolezni so povišana telesna temperatura (38°C ali več) in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože), ki ju lahko spremljajo vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj.

Če se pri otroku ali odraslemu pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika in ostanite doma. Če niste bili seznanjeni in ste vseeno prišli na pregled v Zdravstveni dom, NE VSTOPAJTE V ZDRAVSTVENI DOM PREKO GLAVNEGA VHODA ALI SEDITE V ČAKALNICI, ker tako širite bolezen. Počakajte zunaj stavbe in pokličite na telefonsko številko 051 620 425. Po telefonu vas bomo napotili na poseben vhod v zgradbo, kjer vas bo čakala medicinska sestra. Če ste prišli pred ambulanto, ki je organizirana izven matične stavbe v Kranju (na prime Stražišče, Cerklje, Naklo, Šenčur …) OSTANITE ZUNAJ in pokličite na telefonsko številko vaše ambulante.

Več o bolezni (povzeto po NIJZ):
Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic ter izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se generalizira, traja 4 –7 dni in se lahko konča z luščenjem. Potek bolezni je ponavadi mnogo težji pri dojenčkih in odraslih osebah kot pri majhnih otrocih. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Človek je edini naravni gostitelj virusa ošpic. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Inkubacijska doba znaša okoli 10 dni z razponom od 7 do 18 dni med časom izpostavljenosti in pojavom povišane telesne temperature. Povprečen interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja znaša 14 dni, redko tudi od 19-21 dni. Okužene osebe postanejo kužne 1-2 dni pred pojavom bolezenskih znakov (3-5 dni pred pojavom izpuščaja) in ostanejo kužne do 4 dni po pojavu izpuščaja. Osebe z oslabelim imunskim odgovorom lahko viruse izločajo do konca bolezni. V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Od leta 1990 so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam s prvim odmerkom cepiva od dopolnjenih 12 mesecev do dopolnjenih 18 mesecev starosti in revakcinirani ob vstopu v osnovno šolo. Po cepljenju se pri veliki večini oseb razvije doživljenjska odpornost proti ošpicam. Osebe, ki so bile v stiku z obolelim za ošpicami v času 4 dni pred pojavom izpuščaja in 4-5 dni po pojavu izpuščaja in so rojene po letu 1960 ter niso bile cepljene proti ošpicam oz. ni dokaza, da so proti ošpicam odporne, bodo preventivno cepljene proti ošpicam, v kolikor je minilo manj kot 72 ur od stika z osebo z ošpicami.

V kolikor oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam. Tovrstno testiranje je samoplačniško in ga v Sloveniji izvajajo:

•      Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana
•      Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj
•      Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Maribor NLZOH, Prvomajska 1, 2000 Maribor
•      Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zaloška 4, 1000 Ljubljana

 

direktorica OE ZD Kranj
Lili GANTAR ŽURA, dr. med.
spec. spl. in urg. med.

« nazaj na seznam