Obvestila

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

Vabilo na večerne klepete o zdravju v Mestno knjižnico Kranj

29. september 2019

Zdravstveni dom je sicer super 👏👏👏, ampak včasih se o kakšnih stvareh lažje pogovorimo zunaj njegovih zidov 🏥. Tudi v sezoni 2019/20 se zato vsak drugi torek v mesecu vidimo v Mestni knjižnici Kranj 📖, da dorečemo stvari, za katere med obiskom strokovnjakov v zdravstvenem domu zmanjka časa ⏳ali poguma 💪. Vabljeni na »Večere za krepitev zdravja«, kjer bo Center za krepitev zdravja v okviru svojega mota Jutri Danes pa res začnem #skrbetizase načenjal naslednje debate:

Kje je v resnici meja med duševnim zdravjem in boleznijo?
Simptome naših telesnih bolezni zaznavamo in razumemo zelo dobro: ko nam naraste telesna temperatura, se ustavimo; ko boli grlo, si pristavimo čaj. Kaj pa, ko trpi in je načeto naše duševno zdravje? Kako občutljivi zmoremo biti za pešanje naše duševne kondicije, ki lahko ob pomanjkljivi skrbi zase vodi v resne duševne in telesne bolezni? O meji med duševnim zdravjem in boleznijo, o simptomih, ki nakazujejo na sindrom izgorelosti, stresne motnje, motnje spanja, depresijo in tesnobo, iz prve roke.
Izvajalka: Tina Rehberger, univ.dipl.psih., Center za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Kranj
08.10.2019 ob 18:00, Dvorana/Zdravstveni kotiček

Psih… kaj?
Kaj vse se v Sloveniji lahko in sme skrivati za korenom besede PSIH? Kdo je in kdaj nam lahko pomaga psiholog, kdaj pa psihiater in kdaj klinični psiholog? Kdo je v vsej tej zgodbi psihoterapevt? Kdo sme izvajati terapevtsko zdravljenje in ima za to licenco, kdo sme izvajati svetovanje in v čem je pravzaprav razlika med enim in drugim? Ter nenazadnje - kako se kot laiki v stiski znajdemo v vsej poplavi različnih nazivov, zdravljenj, pristopov in ponudbe ter dobimo pomoč, ki jo res potrebujemo?
Izvajalka: Maruša Pfajfar, univ.dipl.psih., Center za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Kranj
12.11.2019 ob 18:00, Dvorana/Zdravstveni kotiček

Išče se: osebni trener!
Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena ustrezne in zadostne telesne vadbe. Ena izmed možnosti izboljšanja telesne pripravljenosti je tudi osebno trenerstvo, ki omogoča kvaliteten napredek, saj se osebni trener lahko posamezniku posveti v celoti. Kakšne so razlike med osebnimi trenerji, kondicijskimi trenerji, kineziologi, fizioterapevti in nutricionisti. Kdo je v Sloveniji lahko osebni trener, kako pridobiti ustrezno izobrazbo, kdo podeljuje licence in kako jo pridobiti in kako torej izbrati ustreznega osebnega trenerja?  
Izvajalca: Žiga Lipar, dipl. kin. (UN) in dipl. fiziot., Katja Kepic, mag. kin., Center za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Kranj
10.12.2019 ob 18:00, Dvorana/Zdravstveni kotiček

Odplaknimo sezonske bolezni dol z naših rok
Ustrezna higiena rok je ključna v našem življenju, saj se lahko v pol ure dotaknemo tudi do 300 različnih površin, na katerih se zadržujejo našemu zdravju nevarni mikroorganizmi. Z rednim in pravilnim umivanjem rok preprečimo marsikatero okužbo, za dolgoročen pozitiven učinek higiene rok pa mora umivanje rok postati navada in dnevni ritual. Pa za nas to drži? Kako učinkoviti smo pri vzdrževanju naše higiene rok? Ali se je pri tem bolj priporočljivo zanašati na razkuževanje rok ali tudi danes še vedno velja, da sta milo in voda najboljše orožje proti prenašanju bolezni? Si upate pogledati v svet mikroorganizmov na vaših rokah pod ultravijolično svetlobo?
Izvajalka: Jana Lavtižar, mag. zdr. neg., Center za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Kranj
11.02.2020 on 18:00 Dvorana/Zdravstveni kotiček

Ne prespimo spanca!
Zakaj spimo? Prespimo tretjino svojega življenja, a imamo hkrati le malo odgovorov, čemu sploh temu je tako. Z raziskovanjem spanca pridemo do zaključkov, da ima spanec neposredno povezavo z marsikaterim dnevnim opravilom - dotaknili se bomo njegovih vplivov na zdravje, prehrano, varnost, spomin, učenje, vzdrževanje telesne teže in športno zmogljivost. Naučili se bomo, kako se učinkovito uspavati in s katerimi ukrepi poskrbimo, da bo naš spanec zadosten in učinkovit.
Izvajalec: Žiga Lipar, dipl. kin. (UN) in dipl. fiziot., Center za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Kranj 
10.3.2020 ob 18:00 Dvorana/Zdravstveni kotiček
 
V mesecu aprilu in maju pa bomo jasno in glasno kričali: Ne pozabi na demenco! Ja, kakorkoli se sliši neprimerno, na demenco pozabljamo prepogosto tudi tisti, ki nam spomin še služi in za to res nimamo nobenega izgovora. Pozornost ji bomo posvetili z vidika prehrane (14.4.2020) in stimulacije naših nevronskih povezav (12.5.2020). Super bo 👌👌👌❗❗❗

« nazaj na seznam