OBVESTILA IN NOVICE

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna zobozdravstvena pomoč: 04 2082 418
Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

Tudi kranjski otroci znajo oživljati!

16. oktober 2023

Srčni zastoj na leto doživi več kot 1500 ljudi. Ker bo do prihoda reševalcev minilo nekaj minut, je pomembno, da v tem času sami pomagamo. Možganske celice začnejo odmirati že 3-5 min po srčnem zastoju. S takojšnjim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja (TPO) lahko rešimo kar od 2-4 x več življenj, kot če samo čakamo na prihod reševalcev.

Projekt Pet prstov pomaga mladim usvojiti znanje temeljnih postopkov oživljanja.

Gre za enostaven model učenja, kjer vsak prst roke simbolizira eno od aktivnosti pristopa k človeku, ki ne kaže znakov življenja:1. preveri varnost, 2. preveri zavest, 3. preveri dihanje in klic na 112, 4. začni s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) in 5. pojdi ali pošlji nekoga po avtomatski eksterni defibrilator (AED).


Kranjski osnovnošolci se učijo: Teoretično in praktično učenje oživljanja in prve pomoči v resnih stanjih
V ekipi Centra za krepitev zdravja Kranj z učenjem prve pomoči začnemo že v vrtcu. Z učenjem temeljnih postopkov oživljanja začnemo v 4. razredih osnovnih šol. Nadaljujemo v 8. razredih in nato ponovimo vsebine v 1. letnikih srednjih šol. Vmes šolarje obiščemo tudi s predavanjem Nujnih stanj, kjer jih v 9. razredu OŠ in 4. letnikih SŠ naučimo kako ukrepati ob nezavesti, epileptičnem napadu, srčni in možganski kapi.


Veščine oživljanja bi morali sistematično približati že vrtčevskim otrokom
»Tudi to v Kranju počnemo, saj predstavljamo pomembnost pomagati že otrokom v vrtcu, predstavimo jim poklic reševalca, opremo, reševalno vozilo, in jim skušamo približati to, da je pomagati prav. Želimo si, da bi te vsebine postale obvezen del šolskega sistema, vsaj kot obvezen naravoslovni dan," pravi Matjaž Livk, promotor učenja oživljanja po pravilu 5 prstov, nekdanji reševalec, zdaj pa dela v Centru za krepitev zdravja Kranj. Pri delu mu odlično pomaga celotna ekipa CKZ Kranj.

« nazaj na seznam