OBVESTILA IN NOVICE

Kontakt

OZG OE ZD Kranj
Gosposvetska ulica 10,
4000 Kranj

Telefon centrala: 04 2082 100
Faks: 04 2026 764
Telefon informacije: 04 2082 109

Nujna zobozdravstvena pomoč: 04 2082 418
Nujna medicinska pomoč: 04 2082 110
Nujni primeri: 112
E-pošta: tajnistvo@zd-kranj.si

Kako poskrbeti za dobro počutje v poletnih dneh?

25. julij 2023

1. ZAŠČITA PRED SONCEM

V poletnem času radi izkoristimo lepo vreme in dopust za nekaj več preživetega časa na zraku. Vseeno pa moramo ravnati previdno in varno s soncem.

Kakšna so priporočila za vroče sončne dni?
Upoštevamo pravilo sence (kadar je senca krajša od dolžine telesa, poiščemo senco)
Glavo zaščitimo s pokrivalom
Zaščitimo oči
Kadar se ne moremo umakniti soncu oblečemo dolga rokava in hlače
Nezaščitene dele telesa dobro namažemo s sončno kremo
Pijemo dovolj tekočine
 
Kako pa je z vitaminom D v poletnih mesecih?
Za najpogostejši tip polti v Sloveniji zadošča dnevno 15min izpostavitve obraza, rok in podlakti soncu.
Namerno sončenje v času močnega sonca se odsvetuje saj se z njim povečuje tveganje za kožnega raka, okvare oči in pospešeno staranje kože.2. PREHRANA


Prednost naj imajo enostavni obroki, katerim dodajte pisano zelenjavo in sadje, beljakovine in prehranske vlaknine.

Sadje in zelenjava: kupujte sezonska živila, saj ohranijo največ okusa in svežine. Poleg tega poletno sadje vsebuje veliko vode, s čimer telesu zagotoviš tudi vnos tekočine, katera je, kot smo že omenili, v poletnem obdobju še toliko bolj pomembna. Izbirajte borovnice, breskve, lubenico, grozdje, fige češnje, melone, bučke, brokoli, fižol, korenje, rukola, stročji fižol, kumare, mlad krompir.

Beljakovine: izbiraj pusto meso, perutnino, saj ga bo telo veliko lažje prebavilo kot mastne kose mesa. Beljakovine najdemo tudi v grškem jogurtu, skuti, zrnatem siru in jajcih. Njihova prednost je daljša sitost po obroku, kar zmanjša željo po prigrizkih med obroki. To pa lahko morda prispeva tudi k izgubi kakšnega odvečnega kilograma, ob seveda vzporedni uravnoteženi prehrani.

Prehranske vlaknine: so poleg že omenjenih hranil prav tako pomemben del uravnotežene prehrane, katere najdemo v polnozrnatih žitnih izdelkih (polnozrnate testenine, polnozrnat kruh, dolgozrnati riž). Njihova pozitivna lastnost je uravnavanje holesterola v krvi poleg tega pa blagodejno vplivajo na prebavo, saj pospešujejo prehajanje črevesne vsebine.3. HIDRACIJA

Ostani hidriran s tekočino in elektroliti.

Voda je zagotovo pomemben element hidracije vendar ni edini, ki ga je potrebno upoštevati, ko gre za ohranjanje hidracije.

Ali ste pri povečanem vnosu tekočine kdaj ugotovili, da neprestano lulate? Elektroliti so tisti element, ki delujejo kot magneti in pomagajo našemu telesu zadrževati tekočino.

Zadosten vnos elektrolitov lahko dosežemo:

Zmerno soljenje jedi
Vključevanje bolj slanih začimb (gorčica, kisle kumarice)
Uživanje sadja in zelenjavi (pri vsakem obroku 2 različni barvi)
Vključevanje mleka in mlečnih izdelkov (kalcij, kalij)
Vključevanje različnih vrst mesa 
 
Vnos vode se giblje med 1,5L – 2L oz je prilagojen posamezniku.4. Uživanje alkohola v poletnih mesecih

Ena izmed posledic uživanja alkohola je tudi dehidracija. V obdobju, ko so zunanje temperature višje, je tveganje za dehidracijo večje. V kombinaciji z uživanjem alkohola pa do stanja dehidracije pride še hitreje. Zato, če nameravaš v tvoje poletne dni  vključiti alkoholne pijače:

·        Poskrbi, za zadosten vnos brezalkoholnih pijač (voda, mineralna voda, razredčeni sokovi, nesladkan čaj…) na splošno v dnevu in med samim pitjem alkohola.

·        Bodi pozoren na količino zaužitega alkohola. Že pred pitjem lahko določiš koliko in kaj boš popil v tistem večeru. Izbiraj med manj sladkimi alkoholnimi pijačami.

·        Pomembno je, da poskrbiš za vsakodnevne uravnotežene obroke in prigrizke med uživanjem alkohola.

·        Prenehaj z uživanjem alkohola vsaj 2 uri preden se odpraviš spat. Tako boš telesu omogočil boljši počitek in regeneracijo.

·        Dodajanje elektrolitov olajša simptome dehidracije5. TELESNA AKTIVNOST

Pri telesni aktivnosti v poletnih mesecih je pomembno, da si zagotoviš optimalne pogoje za izvajanje vadbe. To pomeni, da se lotiš vadbe v tistem delu dneva, ko ni najbolj vroče. Med 11. in 15. uro so temperature najvišje, zato takrat ni najbolj primeren čas za izvajanje aktivnosti. Posebno pozornost je potrebno nameniti hidraciji. V primeru, da aktivnost traja več kot 1 uro je smiselno nadomeščati izgubljene elektrolite s pijačo kot je npr. izotonik. Poskrbi tudi za primerna oblačila, ki dihajo in zaščiti glavo pred soncem.EKIPA CENTRA ZA KREPITEV ZDRAVJA KRANJ

« nazaj na seznam